Propostes d’excursions al terme de Montblanc

Des de començament de 2022 l’Oficina de Turisme de Montblanc ha impulsat el seu perfil a Wikiloc.

Sota el paraigua de la marca Montblanc Medieval abans de l’estiu s’han publicat tretze excursions senzilles pels voltants de Montblanc molt orientades a la creixent demanda de recomanacions per anar a caminar.

Perquè s’han proposat?

L’Oficina de Turisme de Montblanc va entrar en funcionament la primavera de 2000. En tot aquest temps s’ha vist una clara evolució en el perfil i el comportament dels visitants. Una de les tendències més evidents és l’interès creixent per gaudir de l’entorn natural. Tanmateix no es tracta d’un perfil excursionista expert, la gran majoria tan sols desitgen fer una breu sortida.

És per això que les propostes que es presenten responen a les característiques més sol·licitades per part dels visitants:

  • que no siguin massa llargues ni complicades
  • que es puguin fer amb nens
  • que no comportin massa temps

Qui les ha definit?

L’equip tècnic de l’Oficina de Turisme ha estat l’encarregat de fer els recorreguts, fer-ne la ressenya a Wikiloc i elaborar les fitxes que es poden trobar a l’apartat de Rutes a peu del web de Montblanc Medieval.

A partir del criteri que han marcat les peticions dels usuaris es van planificar les sortides des de dos punts principals a Montblanc: l’Oficina de Turisme de Montblanc, per als recorreguts del vessant nord, i la plaça de Sant Francesc, per als del sud. També s’han plantejat sortides des de Prenafeta i des de Rojals.

La majoria són senzilles i curtes, amb desnivells poc marcats. Tanmateix, n’hi ha alguna una mica més complicada: quatre estan al voltant dels 10 qm i tres passen dels 300 metres de desnivell.

Quan s’han realitzat?

Els recorreguts s’han anat realitzant des de finals de 2021. Normalment es fa una caminada de prospecció per determinar el recorregut exacte i els elements destacables que es referenciaran i seran fotografiats. En una segona sortida s’enregistra la caminada a Wikiloc.

A partir de la tardor de 2022 es reprendrà l’activitat i s’incorporaran noves propostes.

Quin procés segueix cada ruta recomanada?

Un cop realitzada la tasca sobre el terreny es fa el treball d’incorporar a la ruta fotografies, referències a ermites, masos, fonts o qualsevol altre element d’interès.

La feina no es queda aquí, ja que s’elabora una fitxa de cada ruta que es publica al web. Es pot trobar en català, castellà, francès i anglès.

Aquest disseny també s’elabora des de l’Oficina de Turisme i s’aprofita per fer-ne difusió posteriorment a través de les xarxes socials. D’aquesta manera, de forma periòdica es pot fer un recordatori de les rutes i animar els seguidors de Montblanc Medieval a fer excursions pel terme.

El plànol amb les rutes recomanades

A l’inici de la campanya d’estiu de 2022 es va presentar un plànol que recull dotze de les propostes de caminada. En tots els casos hi ha un codi QR que enllaça amb la informació específica de cada recorregut amb comentaris sobre punts interessants a veure i les indicacions de dificultat i desnivell.

Aquest element gràfic és un suport ideal per poder respondre les demandes dels usuaris. A partir d’aquest estiu es disposa d’una resposta fiable cada cop que algú demana poder fer una excursió amb les característiques abans esmentades: senzilla, ni massa llarga ni massa curta, que no duri massa, per fer amb nens,..

Les rutes disponibles

El ventall de rutes és variat i s’ha intentat que entre elles es puguin anar enllaçant.

Això es pot veure en el cas del passeig a l’ermita de Sant Josep i de l’excursió a la cascada de la Vall. També en el cas de les excursions al Molí de vent de la Roca Xanxa i al mas de Llorac. Aquestes quatre poden tenir enllaç amb l’excursió de les Guixeres de Vilaverd.

També tenen vincle directe l’excursió cap al Pont de les Bruixes i la passejada a la Font de la Ceba. A la vegada, poden tenir connexions amb les propostes d’excursió a l’ermita de Sant Joan, l’excursió a la Guàrdia dels Prats i encara una altra a l’ermita de Santa Anna de Montornès, a tocar de Prenafeta. Precisament al voltant de Prenafeta hi ha la Caminada entre vinyes (que no figura als mapes) i l’excursió al poble vell de Prenafeta, el castell i el Tossal Gros.

Ara mateix només queda desconnectada de la resta una excursió des de Rojals a la mola d’Estat i els Cogullons.

Les noves propostes es faran seguint els mateixos criteris i intentant generar enllaços entre les rutes ja existents.

Una proposta amb vincles amb altres propostes

Les rutes proposades tenen l’objectiu de presentar l’entorn natural de Montblanc, d’una gran vàlua però poc conegut. Montblanc és porta de les Muntanyes de Prades i més de la meitat del terme municipal està dins d’algun PEIN (Pla d’espais d’interès natural). A banda de la zona boscosa, el paisatge és de mosaic, amb vinyes, oliveres, ametllers, sembrats, petits boscos, bosc de ribera, etc. 

Una font d’inspiració d’aquestes caminades està en el projecte Respira Montblanc que, entre d’altres compromisos el té amb el medi i diu “Ens agrada el paisatge que ens envolta i volem preservar-lo, el valorem i el donem a conèixer en base al respecte. Recomanem passejades tenint en compte que cal respectar l’entorn, prioritzant els desplaçaments a peu o en bicicleta, i no generant deixalles. Donem exemple als nostres clients amb recomanacions de consum responsable d’energia i aigua, i de gestió de residus”.

També s’ha volgut lligar amb el calendari d’activitats #Safrània365 i una de les propostes és la Caminada entre vinyes, amb sortida i arribada al Mas de la Sabatera.

Una proposta de l’Oficina de Turisme de Montblanc

Com a ens de gestió turística local l’Oficina de Turisme de Montblanc té la tasca de detectar mancances i proposar millores.

Aquest és un cas evident. No es podia donar una resposta satisfactòria a les peticions dels usuaris. Hi havia diverses opcions. La més habitual és l’externalització de serveis: s’encarrega un projecte global que inclogui definició i realització de recorreguts, inventari d’elements a destacar, fons fotogràfic, disseny, implementació en web i elements gràfics, i comunicació. En aquest cas totes les tasques han estat realitzades per l’equip tècnic de l’Oficina de Turisme de Montblanc, gràcies a la seva polivalència i variat perfil professional.

Ser responsable de la definició i disseny de les rutes i haver-les realitzat diverses vegades també dona el valor afegit de poder respondre els usuaris a qualsevol de les preguntes que es puguin plantejar, i tenir capacitat per fer referència a tot tipus de detall.

Totes aquestes propostes de rutes són recomanacions per a ser realitzades per lliure. Si voleu rutes que comportin la interpretació dels ecosistemes que ens envolten, del paisatge, de la flora, la fauna poseu-vos en mans d’experts que fan propostes personalitzades adequades a cada perfil de visitant. A Montblanc us recomanem les visites guiades a l’entorn natural de la Cooperativa Reboll.

L’article ha estat realitzats per l’equip tècnic de l’Oficina de Turisme de Montblanc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s